Често Задавани Въпроси

Поръчки

Трябва ли да съм регистриран на сайта ELLENMORE.com, за да направя поръчка?

- Да, за да направите поръчка е необходимо да сте регистриран потребител в сайта. Това е както за Ваша, така и за наша сигурност, и Ви дава възможност да използвате пълната функционалност на сайта.

Продуктът вече не е в наличност. Мога ли да го поръчам?

- Не е възможна поръчка на продукт след изчерпване на наличните количества.

Ще получа ли потвърждение за направена поръчка?

- След като поръчате продукт, през електронната платформа ELLENMORE.com или по телефон +359 (0) 884 831 304, ние Ви изпращаме потвърждение на Вашия имейл.

По какъв начин ще получа продуктите си и колко струва доставка им?

- Доставката на поръчаните продукти се осъществява чрез куриерските  фирми СПИДИ или ЕКОНТ, на предварително посочен от Вас адрес или в офис на куриер, на територията на България. За поръчки на стойност над 60 лв. доставката е безплатна. За всички останали поръчки, таксата за доставка е 6 лв.

Какво е "Преглед и тест" на поръчката?

- "Преглед и тест" е услуга, която Ви дава възможност да проверите дали сте получили правилния продукт, в избрания цвят и без дефекти. Ако след проверка от Ваша страна установите, че продуктът не е в изрядно състояние (не е избраният от Вас продукт, има нарушена опаковка и други несъответствия), препоръчваме ОТКАЗВАНЕ на пратката. Куриерът ще Ви обясни какъв е процесът. Ако сте избрали наложен платеж, моля направете проверка на пратката преди да платите на куриера. Ако сте заплатили с дебитна или кредитна карта онлайн и откажете пратката, ние ще Ви върнем сумата по същата сметка, от която е извършено плащането. Това става след като пратката бъде върната и проверена от нас. Ако пратката съдържа повече от един продукт и откажете само един от тях, това води до анулиране на цялата пратка и Ви задължава да върнете пратката след "Преглед и тест". Ние покриваме транспортните разходи при отказана поръчка след "Проверка на пратката"

Мога ли да отменя направена поръчка?

- Можете да отмените поръчката чрез имейл на: info@ellenmore.com или по телефона, като се свържетес отдел Обслужване на клиенти на:  +359 (0) 884 831 304

Мога ли да поръчам от чужбина?

- Към момента изпълняваме поръчки само на територията на България.

Как да разбера дали продуктът, който искам да поръчам, е подходящ за мен?

- При възникнали въпроси, моля свържете се с отдел Обслужване на клиенти на телефон +359 (0) 884 831 304 или имейл на: info@ellenmore.com и ние с радост ще Ви отговорим.

Как да поръчам продукт по телефона?

- Можете да се свържете с наш служител на телефон +359 (0) 884 831 304 и да предоставите необходимата информация, за да осъществим поръчката Ви.

Какво да направя, ако искам да поръчам отново и обединя поръчките си?

- В случай, че искате да направите нова поръчка и да я обедините с друга поръчка, трябва възможно най-скоро да се свържете с наш колега на телефон: +359 (0) 884 831 304 или имейл на: info@ellenmore.com и да откажете първоначалната поръчка. Ако тя вече е обработена и изпратена, не може да се обедини с друга.

Как да върна продукт?

Следвайте следните стъпки за да върнете продукт:

- Посетете Приложение № 1.

- След това изберете продукта, който искате да върнете. Посочете причината, поради която искате да го върнете.

- Въведете точен адрес, от който да вземем пратката. Може да изберете нов адрес или да използвате адрес, на който е била доставена.

- Изпратете ни Приложение № 1 на имейл: info@ellenmore.com.

-Когато желанието за връщане се регистрира от наш служител, ние ще изпратим куриер, който ще дойде да вземе пратката от посочения от Вас адрес в следващите 2 до 4 дни. Изпращането е възможно благодарение на нашите партньорски куриерски фирми. Предварително подгответе продуктите в тяхната оригинална опаковка. След като предадете пратката на куриера, ние ще Ви уведомим за статуса на върнатия продукт чрез имейл или SMS.

- След като обработим Вашата заявка, сумата посочена в Приложение № 1, ще Ви бъде върната по банков път или чрез ваучер за пазаруване от  ELLENMORE.com.

Важно е да знаете, че всяко едно Приложение № 1 се асоциира с една поръчка. Ако желаете да върнете продукти от различни поръчки, е нужно да попълните Приложение № 1 за всяка отделна поръчка.

В какво състояние трябва да е продукта, за да мога да го върна?

- След като попълните Приложение № 1 за връщане, трябва да се уверите, че продуктът отговаря на условията за връщане (без следи от употреба, замърсявания или повреди извършени от Вас) и е придружен с необходимите документи. Запазваме правото си да откажем връщането на продукт, който няма добър търговски вид.

В какъв срок мога да върна продукта и колко струва това?

- Имате 14-дневен срок след датата на извършената доставка. Връщането на всеки продукт, е напълно безплатно след генерирането на Приложение № 1, с който се отказвате от договора сключен с нас

Защита на лични данни

Имам ли защита на личните данни, когато пазарувам в ELLENMORE.com?

- Данните Ви са напълно защитени. Информацията се съхранява при изключително високи нива на сигурност. Всеки профил е защитен с парола. То Би Концепт ЕООД  е регистриран  в Българския регистър за обработка на данни с номер …. За повече информация посетете Общите условия и Политиката за конфиденциалност на ELLENMORE.com.

Какво представлява ваучерът за връщане на сума?

- С ваучера получавате по-бързо сумата от върната поръчка в сравнение с възстановяването ѝ по банков път. Валидността на ваучера е 3 месеца от неговото издаване. Стойността му не може да бъде разделяна и трябва да се усвои еднократно с една единствена поръчка на сайта ELLENMORE.com.

Електронно плащане

Защитено ли е плащането по електронен път?

- Да, електронното плащане е защитено.

За кого е предназначено?

- Предназначено е за всички клиенти, които разполагат с банкова сметка. 

Има ли такса за електронно плащане?

- Няма такса за електронно плащане.

Връзката ми с интернет пропадна по време на транзакцията. Какво да направя?

- Моля, обадете се на телефон +359 (0) 884 931 304 и информирайте оператора за възникналия проблем.

Възможно ли е разплащане от чуждестранна банка?

- Да, възможно е да платите направена от Вас поръчка, чрез чуждестранна банкова сметка. 

Безопасно ли е да използвам банкова карта онлайн?

- Да, напълно безопасно е да използвате банковата си карта на платформата на сайта.

До каква степен е сигурно предоставянето на информация за банковата ми карта?

- Според GDPR, банката е единствената институция, която разполага с тази информация.

За въпроси, моля обадете се на тел. +359 (0) 884 931 304 или ни пишете на имейл: info@ellenmore.com.

 

 

 

Сравнение на продукти